GASTAR O NO GASTAR. "THAT'S THE QUESTION!"

Els diners són bocins de paper, de metall o xifres a la pantalla d’un caixer automàtic o d’un ordinador; o sigui, que els diners en sí no són res.  L’única utilitat bona dels diners és quan els podem intercanviar per alguna cosa que necessitem o que desitgem.  Els diners no es mengen, els diners no ens il·luminen ni ens abriguen; si volem tenir menjar, llum o roba d’abric hem de donar diners a les empreses que corresponent i elles ens donaran a canvi allò que necessitem.

Per tant, si tenim diners és per gastar-los, això sí, de manera assenyada i fent-ne un bon ús.  Els diners no estan fets per quedar-se desats a sota d'una rajola, allà, el més probable és que acabin rossegats per algun ratolí; els diners, com l'aigua només són bons quan circulen.

Us deixem amb una història que vam sentir ja fa un cert temps i que ens agrada explicar:

Hi havia una vegada un poble on hi havia força pobresa. Tots els seus habitants es devien diners els uns als altres.

Un dia, hi arribà un foraster i es dirigí cap a l’hotel; un cop es presentà, deixà un bitllet dels grossos damunt el mostrador i digué a l’hostaler que abans d’allotjar-se allà, volia fer un tomb per l’hotel.

Mentre el foraster inspeccionava l’edifici, l’hostaler agafà el bitllet i anà a saldar el deute que tenia amb el carnisser, el carnisser agafà el bitllet i anà a pagar al farmacèutic el que li devia, el farmacèutic anà a ca l’adroguer amb la mateixa finalitat, l’adroguer anà a pagar a la prostituta uns serveis que li devia i aquesta anà a l’hotel a pagar-li els lloguers de les habitacions que devia a l’hostaler.

Quan, finalment, el foraster tornà al taulell, decidí que no li acabava d’agradar l’hotel, per això agafà el seu bitllet i marxà d’allà; això sí, gràcies a ell totes les persones del poble van poder saldar els deutes que tenien els uns amb els altres.

13 comentaris :

 1. Totalment d’acord que el capital ha de circular. Però l’exemple que poseu és fal•laç de tan simple. Perquè l’hostaler fa córrer el bitllet quan encara, de fet, no és seu. Què passaria si el cercle no es tanca? Per exemple, si el carnisser, en comptes de pagar al farmacèutic, compra més botifarres per fer més negoci? O si el farmacèutic, en comptes de pagar el deute que té amb l’adroguer, es gasta els diners en una farra? O si l’adroguer se’ls gasta amb una altra prostituta del poble veí a canvi de nous favors, en lloc de pagar a la del poble sense treure’n més profit? Total, que si l’hostaler no recupera a temps el bitllet, quan torni el client haurà de demanar un crèdit al banc per no quedar com un lladre; el foraster marxarà del poble, i el deute global de la gent del poble s’haurà vist incrementat. No cal dir que si l’hostaler fa circular el bitllet quan ja és seu, després d’haver allotjat el foraster, aleshores tot canvia: el capital global ha augmentat i simplement s’ha redistribuït: ha canviat de butxaques.

  La idea, però, s’entén bé. Felicitats pel blog, us seguiré.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ha, ha, ha!! Genial! M'encanta la teva reflexió, tens tota la raó del món.
   O sigui, que al final hem acabat fomentant allò que diem que no és aconsellable: demanar un crèdit per compensar uns diners que m'he gastat i que no tenia.

   Què et sembla si ho fem d'una altra manera:

   "Els diners, com l'aigua, han de circular perquè si no s'estanquen. Què prefereixes l'aigua que circula neta (deixem de banda si tenim contaminació o no, que això seria un altre debat) i renovada o l'aigua que està empresonada, quieta i bruta?"

   Una abraçada, KRT i moltes gràcies per seguir-nos.

   Janet

   Elimina
 2. Estic d'acord amb el que diu KRT; però la història m'ha agradat.

  ResponElimina
 3. Estic d'acord amb el que diu KRT; però la història m'ha agradat.

  ResponElimina
 4. من الان لدينا حل فورى للقضاء على الحشرات التى تواجة الجميع وتسبب مشاكل فى المنازل وخاصتا فى

  موسم الصيف فنحن شركة مكافحة حشرات بالدمام
  لدينا افضل فريق عمل مدرب على اعلى مستوى من الخدمة وايضا افضل المبيدات الالمانية والمستوردة

  للقضاء على الحشرات نهائيا ,,,,,
  اتصلو بنا على | 0508400941

  ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...